NOVA & TRULLS Ny 17/8-2016

Kontaktperson: Lena

Om Nova:
KastreradJa
Id-märktJa, chippad
VaccineradJa
Född9/6 2016
KönHona
BesöksortSölvesborg
Försäkringsfadder:
17 augusti 2016, Anonym
Agria

Är du intresserad av att bli
Novas månadsfadder?
Mejla Lena för mer information.
Om Trulls:
KastreradJa
Id-märktJa, chippad
VaccineradJa
Född9/6 2016
KönHanne
BesöksortSölvesborg
Försäkringsfadder:
31 oktober 2016
Gunilla Syrén i Karlshamn
Agria

Är du intresserad av att bli
Trulls månadsfadder?
Mejla Lena för mer information.

Sötsyskonen Nova & Trulls
Syskonens mamma Snuttis kom som försiktig kattunge till ett äldre par som började mata henne. Snuttis blev alltmer tillgiven och började efterhand gå in i bostaden för att äta i stället för att matas utomhus.
Då Snuttis inte kastrerades så blev hon dräktig och flyttade därför högdräktig till Lenas katthem, där hon födde fem söta kattungar, men tyvärr dog en kattunge.

Nova & Trulls
Sötsyskonen Nova & Trulls, 8 veckor gamla

Nova
Söta Nova, hennes klassiska teckning (pälsfärg & mönster) kallas för bruntigrévit

Trulls
Söte Trulls, hans tjusiga teckning (pälsfärg & mönster) kallas för rödtigrévit

Uppdatering 18 augusti 2016
Trulls och Nova är inte som sina syskon, de är betydligt mindre och har någon form av dvärgväxt vilket gör att de är sena med allt.
Trots att de i skrivandets stund är 10 v gamla väger de ändå under 500 g. Svansarna är korta och öronen små. De kan inte klia sig i öronen för benen är för korta och når inte fram och de kommer heller inte åt att tvätta sig där bak men det där med att tvätta sig där bak kan kanske också bero på att de är lite "rundlagda".

När de försöker springa blir det mest jämfotahopp men det blir allt bättre även med rörelserna. De gick inte ur boet förrän de var ca 5 v och de började äta kattmat först vid 7 veckors ålder.
Tyvärr är de inte rumsrena och både kissar och bajsar på golvet trots flera lådor med olika innehåll samt ett par speciallådor med extremt låga kanter. Vi hoppas på att de snart blir rumsrena för roligare kan man ha än att torka golvet flera gånger om dagen.

De har varit hos veterinär för vaccinering och chip samt provtagning, för att kunna utesluta eller bekräfta om de har en ovanlig sköldkörtelsjukdom som kan ge dvärgväxt, men tyvärr gick det inte att få tillräckligt med blod.

Uppdatering 28 augusti 2016
Stödmatte har skickat en bild som visar hur små Nova & Trulls är jämfört med sina två kullsyskon.

4 syskon
2 normalstora & 2 små kullsyskon vid 11 veckors ålder

Uppdatering 18 september 2016
Det har varit flera intressenter som hört av sig men de som hört av sig har varit intresserade av kattungarna pga deras dvärgväxt. Vi har valt att inte låta dem flytta till någon ny familj förrän det utretts av veterinär ifall de ev kunde ha den ovanliga sjukdomen kongenital hypothyreos.

Vid senaste veterinärbesöket fick veterinären tillräckligt med blod och det har konstaterats att de har fel på sköldkörteln och har därför nyligen påbörjat medicinsk behandling, om allt går som planerat så kommer Trulls och Nova att bli normalväxta med hjälp av den medicin som de får.
Medicineringen är livslång och ska alltså dagligen ges livet ut.

Medicinen är viktigt för dem!
Angående kongenital hypothyreos så står det följande att läsa på nätet:
"Kongenital hypotyroidism är ovanligt hos katt. Sjukdomen beror antingen på att produktionen av tyroideahormon är primärt störd eller så svarar inte tyroidea vid frisättning av tyroideastimulerande hormon, TSH, på ett adekvat sätt. Båda orsakerna till hypotyroidism nedärvs autosomalt recessivt.
Katter som drabbas uppvisar dvärgväxt i form av korta ben, en kort ryggrad och en bred, kort skalle. Andra symptom är trötthet, förstoppning och juvenil päls. De kan även vara mentalt efterblivna och/eller lida av hydrocefalus. Vid blodprov ses låga tyroxinvärden, mild icke-regenerativ anemi och höga kolesterolvärden. Förändringarna brukar upptäckas vid 1-2 månaders ålder. Ibland ses en förstorad tyroidea.
Radiologiskt ses en fördröjd slutning av fontanellen, försenat frambrott av epifysernas ossifikationscentra och förtjockat kortex i långa rörbenen."
Kopierat från sida 21 i avhandlingen Icke-traumatiska skelett-sjukdomar hos katt


Vi hoppas att Trulls och Nova ska få bra liv trots sin sjukdom och dagliga medicinering.
Tyvärr är de fortfarande inte rumsrena och uträttar oftast sina behov på golvet.
- Kanske har de redan någon form av utvecklingsstörning?
- Kanske kan medicinen hjälpa även toaproblemet?
Ibland verkar de inte vara med riktigt, vet inte om de har vissa problem med hörseln eller helt enkelt inte bryr sig om vissa ljud.

Uppdatering 17 januari 2017
Lilla Nova, som inte är så liten längre utan väger 2,9 kg, har fått besöka veterinären som kastrerade henne.
Nova är nu bättre, verkar mer "med". Hon är inte längre lika rädd när man lyfter upp henne och har blivit lite mer kelen. Bajsar på golvet alla dagar men kissar på lådan enstaka gånger.
Trulls är nästan helt rumsren, men han är som vår Tusse var under hela sin livstid. Glad för att ta något bett på oss utan att förstå att det gör ont.

Uppdatering 14 mars 2017
Ny bild på fina Nova som stödmatte tagit.

Nova
Vackra tösen Nova

Uppdatering 14 april 2017
Trulls har under en tid haft problem med blodiga kliande sår på halsen. Vi har ännu inte kommit fram till vad det beror på men försök görs med foderbyte.

Trulls
Tjusige Trulls

Trulls
Sänggossen Trulls

Uppdatering 10 december 2017
Nova har skött toalådan nästan hela sommaren men har sedan en tid tillbaka återgått till att uträtta alla behov på golvet :(
Syskonen har fått dela på sig och Nova bor kvar med sina gamla kompisar medan Trulls har flyttat över till stora kattgruppen. Han var mycket dominant över Nova och hoppade på henne och bet henne i nacken så att hon blev rädd för honom. I stora kattgruppen har det inte gått så jättebra då de andra inte varit så förtjusta i Trulls.
Men Trulls har nu hittat en kompis att busa och mysa med och därför söker Alfons och Trulls gemensamt hem. Men viktigt att tänka på är att Trulls livet ut ska få medicin dagligen samt att han emellanåt får tas in till veterinär för provtagning. Trulls kan mycket väl få för sig att bita Alfons som han gjorde med Nova men Alfons bryr sig inte och när han tröttnar på Trulls bråkande säger han ifrån och då lugnar Trulls ner sig.
De andra katterna har också accepterat Trulls allt mer.

Uppdatering 21 januari 2020
* Nova har äntligen kunnat flytta över till stora kattgruppen och det går över förväntan.
Det händer inte längre några olyckor inomhus. Toalådan inomhus går hon aldrig på och det enda stället hon vill uträtta sina behov på är utomhus i gräset. Hon sätter sig alltså inte i sandlådorna som finns utomhus till katterna och ej heller i några rabatter. Är bara gräs som gäller men då kattlucka finns så fungerar det bra.
Vi hoppas det fortsätter fungera även till vintern när det är kallt för henne att gå ut.
* Trulls är som vanligt en riktig buse. Dagtid sover han gärna i sängen emellanåt men han vill inte ligga uppe på överkastet utan lyckas ta sig in under i stället. Är bara genom bulan på sängen det går se att han är där.
Han är fortfarande bästis med Alfons och de brukar busa med varandra.

Stort tack till er Anonym & Gunilla som valt att bli försäkringsfaddrar
till sötsyskonen Nova & Trulls.

Vill du/ni veta mer om Nova & Trulls?
Kontakta Lena.

KKS omplaceringsavtal
KKS förmedlingsavgifter

« Tillbaka

288-16